terug

BigFit

Gezond gewicht, verbeter je leefstijl. Stop met lijnen en kom in beweging!

Is jouw BMI 30 of meer en wil je dit op een blijvende en verantwoorde wijze veranderen? Dan zit je hier goed.

Wat is overgewicht?

Je hebt overgewicht wanneer je gewicht ligt boven de norm van BMI 25. Als de mate van overgewicht onder de BMI 30 is noemen we het geen obesitas.

Wat is obesitas?

De wijzer van de weegschaal geeft aan hoeveel kilo’s er op de weegschaal staan. Het zegt niks over de hoeveelheid die wenselijk is. Dat doet de BMI wel. Dit is een verhoudingsgetal dat de lengte van een persoon relateert aan het gewicht. Is deze boven de 30 dan spreken we van obesitas. Het gewicht is dan te hoog voor iemand van een bepaalde lengte. Obesitas geeft aan dat het overgewicht groter is, maar ook in stand wordt gehouden door stofwisselingsprocessen. Om hier echt iets aan te veranderen is dus ook een andere aanpak vereist.

Interesse in het BigFit Programma? Word nu lid

Nieuwe inzichten

Dr. Hanno Pijl:

 Ons eetgedrag komt als een boemerang terug
“Een markeermoment in mijn carrière was een boek dat ik las over de evolutie van ons voedingspatroon. Als je doorgrondt hoe onze eetgewoonten zich hebben ontwikkeld door de eeuwen heen begrijp je waarom we nu zo’n enorme diabetes-, overgewicht- en kankerepidemie hebben. Na de industriële revolutie overspoelde de voedingsindustrie ons met ongezond, bewerkt eten. Elk jaar komen er zo’n 20.000 nieuwe voedingsproducten op de markt, boordevol verborgen suikers. Wij hebben de biologische drang om dat allemaal op te eten. Zodra we eten zien of ruiken, willen we het opeten. Dat fenomeen stamt uit de oertijd, toen er vaak geen eten wás.

Zet je knop om
“De vraag die mij al jaren intrigeert, is hoe je mensen zover krijgt dat ze ook inderdaad gezonder gaan leven. Zij verwachten nog steeds dat ze van hun ziekte afkomen door een pil van de dokter, maar de grootste genezing vindt thuis plaats. De volhouders geven allemaal aan dat ze hun zogeheten ‘knop’ hebben omgezet. Maar hoe krijg je als arts die knop naar boven bij al je patiënten?

Mijn persoonlijke inspiratiebron hierin is Wim Tilburgs, een man met zwaar overgewicht, diabetes type 2 en een posttraumatisch stresssyndroom. Zijn zoon zei op een gegeven moment: ‘Pap, als jij zo doorgaat, ben je dood voordat ik examen doe’. Dat veroorzaakte bij hem ‘die knop’. Hij heeft – en dat is echt heel pittig – zijn leven omgegooid en hij is nu gezond en gebruikt geen medicijnen meer. We geven samen lezingen – Wim is één van die mensen die mij stimuleren om door te gaan met wat ik doe.”

(uit interview met Hanno Pijl in Trouw)

Interesse in het BigFit Programma? Word nu lid

Voeding

Hoe kan ik anders gaan eten en waar moet ik op letten?

Lees meer

Educatie

Wat is belangrijk om te weten als je obesitas hebt?

Lees meer

Training

Welk soort training is geschikt voor mij en hoelang moet ik sporten?

Lees meer

Bam adviezen

Voeding

Heb jij het eten onder controle? 

Mensen met obesitas hebben het eten minder onder controle. Dit is niet alleen een psychisch probleem (tussen de je oren) maar ook een fysiologisch probleem (in je lijf). Het verzadigingsgevoel na het eten, wat eigenlijk gewoon een reflex is, ‘werkt’ niet. Je krijgt dus geen signaal dat het genoeg is en dat je moet stoppen. Hoe weet je dan wanneer je genoeg gegeten hebt? Daarom is het belangrijk om afgepaste en afgewogen hoeveelheden te eten.

Anders eten, hoe doe je dat? 

Eén van de doelstellingen van het leefstijlprogramma BigFit is anders eten, maar hoe bewerkstellig je dat nou? Kort samengevat zijn er 2 hoofddoelen:
• Gezond & gevarieerd eten
• De juiste hoeveelheid calorieën eten

Om gezonde keuzes te kunnen maken is het belangrijk om te weten WAARUIT je kunt kiezen. Daarom gaan we eerst in op de voedingsstoffen die in onze voedingsmiddelen zitten. We kijken samen hoe je een maaltijd moet samenstellen om alles binnen te krijgen en daarna naar je eetgewoonten.

Educatie

Dat je door meer slapen fitter wordt zal waarschijnlijk niet nieuw klinken in je oren. Maar dat je van slapen slanker wordt klinkt waarschijnlijk voor de meeste mensen als muziek in de oren.

Mensen die meer uren slapen zijn gemiddeld slanker dan korte slapers. Dit blijkt onafhankelijk te zijn van fysieke activiteit, alcohol gebruik, ras, opleidingsniveau, leeftijd en geslacht. Mensen tussen de 32 en 59 jaar die 4 uur of korter per nacht slapen hebben 73% meer overgewicht dan hun leeftijdgenoten die tussen de 7 en 9 uur slapen. De 5-urige slapers hebben gemiddeld 50% meer kans op overgewicht. Bij 6-urige slapers is de kans op overgewicht gedaald naar 23%. Dus hoe meer je slaapt per nacht, hoe minder (de kans op) overgewicht.

5 tips voor een goede nachtrust.

  • Erken voor jezelf dat slapen even belangrijk is voor je gezondheid als voeding en bewegen en probeer 8 uur te slapen.
  • Vermijd cafeïne en alcohol ’s avonds.
  • Vermijd zware maaltijden enkele uren voor het slapen gaan. Wanneer je honger hebt ‘s avonds, neem dan een lichte snack want een knorrende maag werkt ook niet bevorderend. 
  • Beweeg regelmatig. Na het sporten slaap je vaak beter. Sport uiterlijk tot 3 uur voordat je gaat slapen,anders kan je door de adrenaline juist niet slapen.
  • Doe ontspanningsoefeningen voor het slapen.

Training

Heb je obesitas, dan reageert jouw lichaam anders op inspanning. Wist je dat?
Wanneer we iemand met obesitas en iemand met een gezond BMI op een fiets zetten met dezelfde weerstand, reageert het obese lijf toch duidelijk anders. Dat is het duidelijkst na 30 minuten inspanning. Wanneer je obesitas hebt komt er geen vet vrij uit de opslagplaatsen. Bij het sporten ga je eerst je spieren ‘ontvetten’. Dat gebeurt na 30 minuten inspanning. Omdat dit een belangrijk proces is moeten mensen met obesitas altijd langer dan 30 minuten sporten. 

Daarom is er in ‘t begin weinig/geen verandering in:
• Buikomvang
• Vet %
• Gewicht

Dit is belangrijk om te weten wanneer je echt aan de slag wilt om je leefstijl aan te passen en daarom is het goed om het programma in groepsverband te doen en onder begeleiding van een coach.

Interesse in het BigFit Programma? Word nu lid

Het BigFit Programma

BigFit is een programma van 24 weken speciaal voor mensen met overgewicht. De afgelopen jaren heeft dit programma al veel mensen geholpen hun gewicht onder controle te krijgen en aan een gezonde leefstijl te werken.

Het programma richt zich niet op afvallen of streng diëten, maar op het ervaren dat bewegen leuk is. Mensen met obesitas reageren anders op training dan mensen met een lagere BMI. Naast overgewicht hebben zij vaak gewrichtsklachten en (meer kans op) chronische ziekten. Ook dat vraagt om specifieke begeleiding. Het is daarom nodig een gericht totaalprogramma aan te bieden die afgestemd is op deze doelgroep en plaatsvindt onder begeleiding van speciaal opgeleide instructeurs/therapeuten. 

Het BigFit online programma bestaat uit:

  • 35 video’s: 24 online educatielessen, voedingsvlogs, fitnessvideo’s.
  • Uitleg en meer info over de onderwerpen.

Bij het totaalprogramma horen de volgende boeken*:

  • Het  BigFit cursusboek met uitleg, achtergrondinformatie en tips.
  • Het BigFit werkboek met dagboek en trainingsweekschema’s. 
  • Het BigFit voedingsboek met een voedingsweekschema en recepten.

apart aan te schaffen.

De BAM BigFit coaches

Heb je persoonlijke begeleiding nodig? Op ons platform vind je de BAM-Coaches bij jou in de buurt. Deze hebben de BAM BigFit opleiding gedaan, zijn aangesloten bij ons netwerk en kunnen jou begeleiden bij herstel.

Interesse in het BigFit Programma? Word nu lid