OncoFit
Herstellende na kanker? Alles wat je moet weten over revalidatie en herstel.
Diagnose kanker? Zorg ervoor dat je zo fit mogelijk blijft.
Vermoeidheid
De meest benoemde klacht die patiënten ervaren tijdens en na kanker is vermoeidheid. Er is in veel gevallen door de ziekte of de medisch oncologische behandeling sprake van kanker-gerelateerde vermoeidheid (fysiek en/of mentaal). Na het afronden van de medische behandelingen voelen patiënten zich vaak op hun dieptepunt door de klachten die zij ervaren en zijn zoekende hoe zij zich beter kunnen gaan voelen. Dat is het moment om te starten met de revalidatie door middel van het BAM OncoFit-programma.
Veel voorkomende klachten
Gelukkig is door de huidige medische zorg de overlevingskans enorm toegenomen, echter ervaren deze patiënten vaak veel verschillende klachten na hun traject.
Naast vermoeidheid hebben patiënten vaak last van een verminderde spierkracht en conditie. Een operatie of bestraling veroorzaakt littekenweefsel wat kan leiden tot onder andere pijn, problemen met bewegen en oedeem (vochtophoping).
De diagnose en het daaropvolgende traject hebben een grote impact en kunnen zorgen voor klachten als depressiviteit en chronische vermoeidheid (fysiek en/of mentaal).
Voor wie is OncoFit?
Patiënten die klachten ervaren als gevolg van de ziekte en het medisch oncologische traject voelen zich vaak erg kwetsbaar en hebben verschillende angsten en vragen zoals: ben ik niet te kwetsbaar om te sporten? Op wat voor manier moet ik beginnen met revalideren? Wat als ik iets verkeerd doe? Kan mijn lijf het wel aan?
Wij begrijpen dat deze vragen spelen, er is veel gebeurd en het vertrouwen in het lijf is geschaad. Iedereen die start komt vanuit een vergelijkbare situatie, is laag belastbaar en leeft met dezelfde vragen. Ons programma begeleid mensen intensief, dat wil zeggen, wij begeleiden patiënten 24 weken lang zonder ze met een fitness-schema het diepe in te gooien.
De Oncologiefysiotherapeut
De Elise van Dam is onze oncologiefysiotherapeut en is daarmee gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten die kanker hebben of hebben gehad. Ze houdt rekening met de medische behandelingen die hebben plaatsgevonden en houdt zo nodig contact met het medisch behandelteam. Zij is zowel online als bij de fysieke groepen het aanspreekpunt en hoofdbehandelaar.
Blijf in beweging
Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die deelnemen aan een fitness programma meer energie hebben, minder moe zijn en zich fijner voelen. Bewegen, met name fitness- en spiertraining, heeft altijd een positief effect, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Maar alleen fitness is onvoldoende! Het gaat om een totaalaanpak gericht op een gezonde leefstijl. En dat bieden wij met OncoFit.
Risicofactoren voor het ontstaan van kanker
Nieuwe inzichten
Elise van Dam, MSc. Master oncologie
fysiotherapeut, Coördinator BAM OncoFit:
‘BAM OncoFit is het eerste programma waar fitness, gezonde voeding en een gezonde leefstijl centraal staan, gebaseerd op 30 jaar ervaring. Leefstijl heeft een positieve invloed op zowel de bijwerkingen/negatieve gevolgen van medische ingrepen als de kwaliteit van leven. Ik hoop dat iedereen met een oncologische aandoening kiest voor een gezonde leefstijl. Deelname aan OncoFit kan hierbij de eerste stap zijn. Naast dat lotgenoten steun bieden, maken wij er met zijn allen een gezellig moment van!’
Bam adviezen
Voeding
Gezonde leefstijl en gezonde voeding is de basis
Een programma gericht op gezonde voeding werkt positief op vermoeidheid bij survivors van kanker. Vooral een plantaardig dieet en mediterraan dieet werken positief omdat deze ontstekingsremmend, liever gezegd: ontsteking modulerend, werken.
Het mediterrane dieet kenmerkt zich door:
• Vooral plantaardige voeding zoals volle granen, peulvruchten, noten, zaden, fruit en groenten.
• Gezonde plantaardige oliën zoals olijfolie als de belangrijkste bron van voedingsvet.
• Beperkte inname van rood en verwerkt vlees, verzadigd vet en geraffineerde suikers.
• Weinig magere zuivel.
• Middelmatige consumptie van vis.
• Matige, alcoholconsumptie (meestal rode wijn) bij de maaltijd.
• Drinken van water, thee en kruidenmixen.
Supplementen en kanker
Het is wetenschappelijk bewezen dat suppletie met probiotica het energieniveau van kankersurvivors kan verbeteren en de vermoeidheid verminderen.
Door zowel probiotica capsules te gebruiken als probiotische producten, gefermenteerde producten zoals kefir en zuurkool, verhoog je de hoeveelheid en diversiteit van de positieve bacteriën. Dit werkt positief op je gezondheid, energieproductie, immuunsysteem, herstelsysteem, hersenfunctie, spierwerking en… vermoeidheid. Overleg het gebruik van supplementen vooraf altijd met de oncoloog/oncologieverpleegkundige.

Educatie
Kanker, pijn en pijnbeleving
Pijn is een raar verschijnsel omdat pijn niet echt meetbaar of tastbaar is. Wanneer bijvoorbeeld een tumor op een zenuw of tegen een orgaan drukt, treedt er een pijnprikkel op. Deze pijnprikkel wordt via het zenuwstelsel doorgegeven aan de hersenen en hier wordt het signaal vertaald als pijn. Iedereen ervaart pijn op een andere manier. Daarom wordt gesproken over pijnbeleving. Sommige mensen zijn gewend aan pijn, terwijl anderen een prikkel al heel snel pijn noemen. Pijn heeft naast lichamelijke kanten ook emotionele en sociale kanten. Vanuit de opvoeding meegekregen principes zoals ‘niet zeuren maar gewoon doorgaan’ kan ertoe leiden dat de een later aan de bel trekt dan de ander. Ook in de stoere machocultuur roep je niet snel dat je pijn hebt.
Reële lichamelijke pijn kan zeker bij kanker een alarmsignaal zijn dat er iets mis is. Daarom is de pijn negeren niet echt handig. Meld altijd wanneer je pijn ervaart, zeker aanhoudende pijn en pijn die steeds erger wordt aan je therapeut, verpleegkundige of arts. Deze kunnen adviseren of de pijn reëel is en of de oorzaak van de pijn kan worden weggenomen. Wanneer dit niet mogelijk is, kan de pijn meestal worden verminderd met medicatie of therapie.
Fysiotherapie & pijnbestrijding
Door stress en spanning ervaar je eerder pijn en worden pijnsignalen heftiger doorgegeven. Daarom kunnen ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en massage van de gespannen spieren ook bijdragen aan verlichting van de pijn. Een tumor kan op weefsels drukken en pijn veroorzaken.
Training
Fitnesstraining of gewoon ‘meer bewegen’?
Eigenlijk elke beweegvorm wat de fitheid positief bevordert valt onder de noemer fitness. Zwart-wit zouden we kunnen stellen dat ‘meer bewegen’ vrijblijvend is, het maakt niet uit wat je doet als je maar beweegt, en dat fitness doelgericht bewegen is, bijvoorbeeld gericht op het verbeteren van het uithoudingsvermogen of spierkracht. Natuurlijk is elk beetje dat je meer beweegt positief. Zeker wanneer je net start of moeite hebt met bewegen, is alles wat je doet positief.
Bewegen en pijn
Ja maar als ik beweeg, doet het pijn!’ is een vaak gehoorde tegenwerping op het advies om meer te bewegen. Natuurlijk is pijn een signaal dat je niet lukraak mag negeren. Maar als je door dat signaal minder gaat bewegen, is de kans groot dat klachten verergeren en chronisch worden! De OncoFit Therapeut is geschoold in nieuwe behandeltechnieken die bijvoorbeeld een pijnlijke schouder gemakkelijker laten bewegen en de ‘blokkades’ verhelpen. Wanneer je weinig beweegt, neemt namelijk de genezende doorbloeding van de weefsels af. Dit zal het herstelproces altijd negatief beïnvloeden.
OncoFit Cursus, ervaringen ...?
Wim is 65 jaar, vader, opa en administratief medewerker en deelt graag zijn positieve ervaringen met het programma OncoFit.
‘Na de diagnose prostaatkanker kreeg ik het advies om aan mijn leefstijl te werken. De aanpak van OncoFit vond ik heel positief. Geen zware gesprekken, maar gezellig en positief. Het sporten en gezond eten vond ik een eyeopener. Ik ben inmiddels 5 kg afgevallen (ik had ook overgewicht) en heb meer energie. Mede door OncoFit voel ik me een overwinnaar.’

Het OncoFit Programma
OncoFit is het programma van Bewegen Als Medicijn (BAM) gericht op revalidatie en herstel tijdens en na kanker, zowel individueel als in groepsverband.
Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die deelnemen aan een fitness programma meer energie hebben, minder moe zijn en zich fijner voelen.
OncoFit online programma bestaat uit:
- 30 video’s: waaronder educatielessen, voedingsvlogs, fitnessvideo’s.
- Uitleg en meer info over de onderwerpen.
Bij het totaalprogramma horen de volgende boeken*:
- Het OncoFit educatieboek met informatie, naslagwerk en oefeningen.
- Het OncoFit voedingsboek
- Het OncoFit Werkboek
* apart aan te schaffen.
De BAM OncoFit coaches
Heb je persoonlijke begeleiding nodig? Op ons platform vind je de BAM-Coaches bij jou in de buurt. Deze hebben de BAM OncoFit opleiding gedaan, zijn aangesloten bij ons netwerk en kunnen jou begeleiden bij herstel.