terug

HartFit

Hoge bloeddruk, hartaandoening? Alles wat je moet weten over hart- en vaatziekten.

Heb je een hartinfarct of een beroerte gehad, of heb je last van etalagebenen en wil je weten wat je hieraan kunt doen? Of wil je voorkomen dat je problemen met hart en bloedvaten krijgt? Dan zit je hier goed.

In Nederland zijn er momenteel 1,7 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte. 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 5 mannen in Nederland overlijdt aan een hart- of vaatziekte, waardoor het behoord tot één van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland.  Een juiste en gerichte aanpak is daarom van levensbelang.

Wist je dat aderverkalking, ook bekend als atherosclerose, één van de grootste oorzaken is van een hartinfarct, beroerte, etelagebenen en voortijdig overlijden?

Wat is aderverkalking?

Aderverkalking is een langzaam proces waarbij de wanden van de aderen vernauwen door de ophoping van cholesterol, ontstekingscellen en calcium. Dit verdikken van de vaatwand maakt deze minder elastisch en kan leiden tot vernauwingen, wat resulteert in verminderde bloed- en zuurstoftoevoer naar bepaalde organen of spieren.

Deze opgehoopte delen (plaques) in de vaatwand kunnen plotseling scheuren, waardoor bloedstolsels ontstaan en het vat acuut wordt afgesloten. Dit veroorzaakt een gebrek aan zuurstof, wat kan leiden tot een hart- of herseninfarct. In het geval van de benen kan er een acute afsluiting van de bloedvaten optreden.

Het proces van aderverkalking kan lange tijd aanwezig zijn zonder dat er klachten optreden. Het begint vaak al op jonge leeftijd zonder dat iemand het in de gaten heeft, het wordt daarom wel eens de 'silent killer' genoemd. De uiteindelijk rnstige symptomen die ontstaan zijn afhankelijk van de locatie van de vernauwing:

  • Kransslagaders van het hart: kunnen pijn op de borst veroorzaken en leiden tot een hartaanval
  • Hersenen: een afsluiting van een bloedvat kan resulteren in een TIA of herseninfarct
  • Beenvaten: een vernauwing kan leiden tot pijnklachten tijdens het lopen, ook wel bekend als etalagebenen.

Risicofactoren

Wat hart- en vaatziekten veroorzaakt verschilt per ziekte. Personen met bepaalde risicofactoren hebben een verhoogd risico op atherosclerose. Deze risicofactoren kunnen zijn:

  • Tabaksgebruik
  • Hoge bloeddruk
  • Verhoogd cholesterolgehalte
  • Diabetes
  • Overgewicht
  • Langdurige stress

Naast deze factoren kan geslacht ook een rol spelen. Mannen boven de 40 en vrouwen na de menopauze hebben een hogere risico op het krijgen van een hart- en vaatziekte. Bovendien kan atherosclerose vaker voorkomen binnen bepaalde families, wat wijst op een genetische aanleg. Het is verstandig om bewust te zijn van deze risicofactoren en passende maatregelen te nemen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.  

Hart- en vaatziekten voorkomen door een gezonde leefstijl

Het is algemeen bekend dat levensstijl invloed heeft op de gezondheid, en het effect van gedrag op hart- en vaatziekten is buitengewoon significant. Volgens studies van de Wereldgezondheidsorganisatie kan 80% van alle hart- en vaatziekten worden voorkomen door een gezonde leefstijl. Zie dit als goed nieuws, want dat betekent dat jij er zelf een grote invloed op kunt hebben. Zorg voor een gezonde leefstijl en houd deze ook vol. Denk hierbij aan stoppen met roken, consumeren van veel groenten en de juiste en voldoende lichaamsbeweging. Op deze manier kun jij je kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderen.

Bij HartFit coachen wij jou hierin om op een veilige manier aan jouw gezondheid te werken.

Lees meer over hart en bloedvaten