terug

RugFit

Sterke en flexibele rug, minder rugpijn, betere belastbaarheid

Terugkerende rugklachten? Of wil je rugklachten voorkomen? Dan zit je hier goed.

Wat zijn rugklachten?

Meer dan 80% van de Nederlanders krijgt er vroeg of laat wel een keer mee te maken, rugklachten. Rugpijn kan plotseling ontstaan, na bukken of tillen, of langzaam erin sluipen met toenemende klachten. In de meeste gevallen is er geen aantoonbare schade bij rugpijn. De huidige opvatting is dat het vooral een mechanisch probleem is. De samenwerking tussen spieren, gewrichten en bindweefsel (fascia) verloopt niet zo goed. Ook een hernia veroorzaakt in de meeste gevallen geen rugpijn. Rugpijn door echte schade in de rug zijn uitzonderlijk.

Veel voorkomende klachten

De meest voorkomende klachten zijn pijn in de onderrug die toeneemt bij sommige bewegingen of langdurig in één positie zitten of staan, verstijving van de rug- en heupbewegingen, moeite met bukken en tillen. Bij herniaklachten is er vaak uitstralingspijn doordat zenuwen worden overprikkeld.

Kom in beweging

Het voelt niet altijd alsof je meer moet bewegen bij rugklachten als bukken al pijn doet. Toch is het belangrijk om de rug sterker en belastbaar te maken. Vroeger kregen mensen met rugpijn adviezen en tips om de rug te ontzien. Dit blijkt averechts te werken op de rugpijn. Hierdoor is de kans groot dat je rugpijn over gaat in chronische rugpijn. Dus niet ontzien, niet platliggen, hooguit één dag, maar zo snel mogelijk de dagelijkse activiteiten hervatten. De meeste rugklachten gaan vanzelf over. Zo niet, zoek dan hulp bij een gespecialiseerde therapeut of medisch fitness trainer.

Lees meer over rugklachten