terug

RugFit

Sterke en flexibele rug, minder rugpijn, betere belastbaarheid

Terugkerende rugklachten? Of wil je rugklachten voorkomen? Dan zit je hier goed.

Wat zijn rugklachten?

Meer dan 80% van de Nederlanders krijgt er vroeg of laat wel een keer mee te maken, rugklachten. Rugpijn kan plotseling ontstaan, na bukken of tillen, of langzaam erin sluipen met toenemende klachten. In de meeste gevallen is er geen aantoonbare schade bij rugpijn. De huidige opvatting is dat het vooral een mechanisch probleem is. De samenwerking tussen spieren, gewrichten en bindweefsel (fascia) verloopt niet zo goed. Ook een hernia veroorzaakt in de meeste gevallen geen rugpijn. Rugpijn door echte schade in de rug zijn uitzonderlijk.

Veel voorkomende klachten

De meest voorkomende klachten zijn pijn in de onderrug die toeneemt bij sommige bewegingen of langdurig in één positie zitten of staan, verstijving van de rug- en heupbewegingen, moeite met bukken en tillen. Bij herniaklachten is er vaak uitstralingspijn doordat zenuwen worden overprikkeld.

Kom in beweging

Het voelt niet altijd alsof je meer moet bewegen bij rugklachten als bukken al pijn doet. Toch is het belangrijk om de rug sterker en belastbaar te maken. Vroeger kregen mensen met rugpijn adviezen en tips om de rug te ontzien. Dit blijkt averechts te werken op de rugpijn. Hierdoor is de kans groot dat je rugpijn over gaat in chronische rugpijn. Dus niet ontzien, niet platliggen, hooguit één dag, maar zo snel mogelijk de dagelijkse activiteiten hervatten. De meeste rugklachten gaan vanzelf over. Zo niet, zoek dan hulp bij een gespecialiseerde therapeut of medisch fitness trainer.

Dit programma komt binnenkort beschikbaar

Nieuwe inzichten

Dr. Jan C.F.M. Aghina:

 'Als voormalig bedrijfsarts en voorzitter van de Kenniskring Lage rugklachten en arbeidsomstandigheden, ben ik veel in contact gekomen met mensen met (lage) rugklachten. 

Bij 10% van de werkende mensen leidt lage rugpijn tot werkverzuim. Het staat hoog op de lijst van ziekten met de grootste ziektelast. Mensen worden vaak angstig om te bewegen, bang voor meer "schade", hierdoor kom je in een negatieve spiraal. Het is dan ook fundamenteel dat deze klachten goed behandeld worden, niet door symptoombestrijding, maar juist door de bron van de klachten aan te pakken.

Het uitvoeren van een aantal oefeningen gaat hierbij niet voldoende zijn, wat je nodig hebt is een totaal aanpak. Een combinatie van voeding, educatie en gerichte training zorgt voor optimaal herstel.' 

Dit programma komt binnenkort beschikbaar

Voeding

Heeft voeding invloed op rugklachten? Helpt het gebruik van supplementen?

Lees meer

Educatie

Wat is belangrijk om te weten over rugklachten?

Lees meer

Training

Welke oefeningen werken positief op het herstel en welke juist niet?

Lees meer

Bam adviezen

Voeding

Gezonde leefstijl en gezonde voeding is de basis.

Een gezonde leefstijl, met een gezond voedingspatroon, vermindert direct de kans op het (opnieuw) ontstaan van rugklachten. Dus niet alleen stoppen met roken en minder alcohol, maar ook meer groente en fruit eten.

Belangrijke adviezen bij rugklachten:

  • Meer groenten en fruit en groene thee.
  • Minder melkproducten, geraffineerde suikers, vlees en granen.
  • Aanvullen met kurkuma, gember, omega3 (visolie), vitamine D3, MSM, melatonine.

Educatie

Waarom pijn een 'vriend' is en geen 'vijand'

Natuurlijk klinkt het raar: 'pijn is je vriend'. Zeker wanneer je al jaren hevige pijn hebt. Maar wanneer je de functie van pijn begrijpt, snap je de reacties van je lijf ook beter en dat kan, zeker wanneer je chronische rugpijn hebt, het begin van je herstel zijn.

Pijn is een noodsignaal van ons lichaam. Pijn vertelt je namelijk dat er iets mis is. Bij mensen met rugpijn is er een mechanisch probleem. De wervels 'lopen niet lekker' en komen klem te zitten.

Bij rugklachten zie je vaak de volgende reacties:

  • pijn
  • pijn die toeneemt bij beweging
  • verkramping van de spieren (hypertonie)
  • minder kracht
  • minder coördinatie en stabiliteit

Wel of niet foto's (MRI, CT, Röntgen) laten maken?

Veel mensen met rugklachten willen door hun arts worden verwezen naar het ziekenhuis. Echter geeft wetenschappelijk onderzoek aan dat rugfoto's misleidend zijn, niets zeggen over de rugklachten en operaties geen beter resultaat geven. Er is dus geen verband gevonden tussen de gevonden afwijkingen op rugfoto's en de ervaren pijn of andere klachten.

Rugfoto's leiden dus niet tot een betere diagnose en ook niet tot een betere aanpak met beter resultaat bij mensen met langdurige rugpijn. Waar het vaak wel toe leidt is dat mensen weigeren te starten met therapie of het doen van oefeningen totdat zij uitsluitsel hebben van de foto's omdat zij angst hebben dat er iets ernstigs aan de hand is. Daarom leidt alleen al de verwijzing voor een rugfoto tot langer 'ziek zijn' en tot contraproductiviteit.

Training

Gerichte training is belangrijk bij rugpijn en de meest effectieve aanpak bij rugklachten. Met gerichte training kun je 3 belangrijke effecten bereiken. Dat zijn vermindering van pijn, verbetering mobiliteit, kracht en duurvermogen en verminderen van angst.

Je moet dan wel de juiste oefeningen kiezen, want met bijvoorbeeld alleen core stability oefeningen kom je er niet. Het RugFit programma neemt je stap-voor-stap mee op jouw niveau. Ook met acute klachten en veel pijn kun je rustig starten met het RugFit programma.

Aandachtspunten hierbij zijn:

  • train in het pijnvrije traject. Dat zorgt ervoor dat je over een steeds groter traject pijnvrij kunt bewegen.
  • train zoveel mogelijk over het gehele bewegingstraject (wel pijnvrij). Dit heeft ook een positief effect op bijvoorbeeld de tussenwervelschijven.
  • train liever met een lichtere weerstand over de volledige bewegingsuitslag (range of motion: ROM) dan met zwaardere belasting, waarmee niet de volledige ROM kan worden benut.
  • train in de voorkeursrichting.
  • train gevarieerd, dus niet alleen core-stability oefeningen. In het boek 'RugFit de beste oefeningen tegen rugpijn' staat uitgelegd wat je het beste kunt doen qua oefeningen.

Dit programma komt binnenkort beschikbaar

Het RugFit Programma

RugFit is een programma speciaal voor mensen met acute of chronische rugklachten. De afgelopen 20 jaar heeft dit programma al veel mensen geholpen.

Inmiddels weten we dat ALLEEN oefeningen doen, zelf of met een therapeut, onvoldoende werkt. Het gaat om een gericht programma met een duidelijk voedingsplan en trainingsplan.

RugFit online programma bestaat uit:

  • 30 video’s: waaronder educatielessen, voedingsvlogs, fitnessvideo’s.
  • Uitleg en meer info over de onderwerpen.

Bij het totaalprogramma horen de volgende boeken*:

  • Het RugFit educatieboek met informatie, naslagwerk en oefeningen.
  • Het RugFitness boek met informatie over training en weektrainingsschema’s .

* apart aan te schaffen.

De BAM RugFit coaches

Heb je persoonlijke begeleiding nodig? Op ons platform vind je de BAM-Coaches bij jou in de buurt. Deze hebben de BAM RugFit opleiding gedaan, zijn aangesloten bij ons netwerk en kunnen jou begeleiden bij herstel.

Dit programma komt binnenkort beschikbaar