START 14 DAGEN GRATIS ‚Üí

BigFit, voor overgewicht en obesitas

 

Gezond gewicht, verbeter je leefstijl.
Stop met lijnen en kom in beweging!

 

START ZONDER RISICO - 14 DAGEN GRATIS ‚Üí

Heb je overgewicht?

 Hoe bepaal je dat? De weegschaal geeft het aantal kilo’s aan maar wat zegt dit? Bij een BMI van 25 of hoger wordt gesproken van overgewicht en bij 30+ van obesitas. De BMI is een verhoudingsgetal dat je lichaamsgewicht relateert aan je lengte. Maar zowel gewicht als BMI als leidraad voor een gezond gewicht zijn misleidend.
Een sportief iemand kan veel spiermassa hebben en volgens de weegschaal en BMI te zwaar zijn terwijl dat niet het geval is. Het gaat niet om je gewicht of BMI maar vooral om je lichaamssamenstelling: je vetmassa in verhouding tot je spiermassa. Het gaat dus niet om ‚Äėafvallen‚Äô maar verbeteren van je lichaamssamenstelling: minder vet en meer spiermassa. Vooral meer spiermassa verandert √©cht alles in je hoofd, lijf en stofwisseling. Om dit positief te be√Įnvloeden is een gerichte aanpak vereist. De meeste mensen die afvallen raken spiermassa kwijt wat averechts werkt.

Leefstijl is risicofactor bij overgewicht

Waarom di√ęten (lijnen) vaak averechts werkt

Wanneer je overgewicht hebt, lijkt een caloriearm dieet (lijnen) en meer bewegen een goede optie maar niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht juist ondervoed zijn! Door te weinig calorie√ęn eten (door streng lijnen), en daarnaast sporten eet je letterlijk je eigen spiermassa op. Je verliest misschien een paar kilo‚Äôs maar komt daarna harder aan omdat je stofwisseling gedaald is. Hierdoor kom je steeds meer aan en verhoog je ook direct jouw risico op chronische ziekten zoals Chronische vermoeidheid, depressiviteit, diabetes, chronische pijn, artrose en kanker.¬†Met BAM BigFit doen we het echt ander.¬†

Waarom een wandeladvies niet werkt
Mensen met overgewicht en/of chronische aandoeningen krijgen vaak het advies om gezonder te gaan leven en meer te bewegen zoals dagelijks te gaan wandelen. Maar in de praktijk zien we dat dit onvoldoende effect heeft. Mensen met (ernstig) overgewicht hebben een verstoorde stofwisseling. Zeker bij ernstig overgewicht is het verbrandingsproces anders. (Zie BigFit les 4: ‚ÄėWaarom ben ik anders‚Äô). Je bent dus niet geholpen met wandelen en wat adviezen maar met een concrete aanpak en een¬†duidelijk stappenplan.¬†

Met BAM BigFit hebben we de afgelopen 25 jaar al veel mensen met overgewicht en obesitas geholpen naar een gezond gewicht, gezonde lichaamssamenstelling en uit de gevarenzone: door een echt verandering van leefstijl. Op onze filmpjes is te zien hoe mensen vele kilo’s afvallen, 45 kg of meer, vooral in vetmassa. Wij werken met een concreet programma, samengesteld i.s.m. internisten, fysiotherapeuten, voedingsdeskundigen en revalidatiewetenschappers. De programma’s zijn klinisch bewezen effectief.


Waarom speelt leefstijl een belangrijke rol
Niet alleen bewegen en voeding maar ook alcohol, roken, stress, slaap en sociale contacten spelen een rol bij het ontstaan en bestrijden van overgewicht. Deze leefstijlfactoren vragen allemaal om aandacht bij overgewicht. Wist je dat mensen die veel stress hebben aankomen zónder dat zij meer zijn gaan eten? Stressvet zet zich vaak vast rondom de buik. Daar helpen buikspieroefeningen niet tegen. Met BAM BigFit werken we aan je totale leefstijl wat zijn effect in de praktijk bewezen heeft.  De meeste mensen merken al na 4 weken duidelijke resultaten en na 24 weken een duidelijke transformatie van hun lijf, mindset en leefstijl.

Afvallen begint tussen je oren‚Ä®
Mensen met overgewicht hebben vaak al van alles geprobeerd. Maar een paar weken op dieet, een abonnement bij de sportschool voedingssupplementen van een BN-er lossen het probleem niet op. Op dit moment is afvallen met speciale medicatie (oorspronkelijk bedoelt voor diabetes) in. Kosten EUR 2500-2700 per 6 maanden! Onderzoek geeft aan dat deze medicatie verslavend is, spiermassa afbreekt en dat mensen na de kuur harder aankomen. Medicatie is niet dé oplossing omdat je niet werkt aan de oorzaken van overgewicht.
Veilig, effectief en blijvend afvallen begint tussen je oren: met je mindset. Met BAM BigFit werken we samen aan een positieve mindset, gezond darmevenwicht, gezonde lichaamssamenstelling en gezonde leefstijl.

Dr.Hanno Pijn, internist, hoogleraar diabetologie, BAM Kennisteam 

'Onze leefstijl is de grootste boosdoener bij overgewicht en chronische ziekten. Hoe eerder je dit aanpakt hoe beter. Een gezond voedingspatroon en de juiste beweging is essentieel. Daarom adviseer ik: Bewegen Als Medicijn, elke dag'

De 3 VET pijlers van BAM

BAM = Voeding, Educatie & Training

Voeding

Gezonde voeding is de basis voor een gezonde gewicht. Het BigFit-Voedingsplan bevat wetenschappelijk bewezen én gezonde recepten.

Educatie

Je eigen lijf begrijpen is belangrijk. Met de BigFit educatielessen neem je de touwtjes weer in eigen handen.

Training

Niet gewoon meer bewegen maar een gericht trainingsplan werkt  positief op je stofwisseling, energie en lichaamssamenstelling.

Voeding

Gezonde voeding is de basis

Wist je dat sommige voedingsmiddelen de kans op overgewicht en chronische ziekten vergroten en andere dat juist verminderen? Daarom is aandacht voor de juiste voeding van levensbelang. Geen fobie voor koolhydraten, vetten of eiwitten maar: de juiste HOEVEELHEDEN, de juist COMBINATIES en de juist TIMING. Niet te veel, niet te weinig maar ook: wanneer eet je wat. Zo heb je rondom het sporten meer eiwitten nodig, gecombineerd met koolhydraten.
Richtlijnen gezonde voeding:

 • Zo min mogelijk verwerkt vlees, verzadigd vet en geraffineerde suikers en alcohol.
 • Vooral plantaardige voeding zoals groenten en fruit, peulvruchten, noten, zaden en volkoren producten.
 • Gezonde plantaardige oli√ęn zoals olijfolie en lijnzaadolie als de belangrijkste bron van voedingsvet.
 • Matige inname van dierlijke eiwitten (vis, vlees, ei)
 • Gefermenteerde zuivelproducten (yoghurt, Skyr)
 • Drinken van water, thee en kruidenmixen.
 • Geneeskrachtige ontstekingsmodulerende kruiden (gember, kurkuma)

Daarom vind je in het BigFit-Voedingsplan lekkere √©n gezonde mediterrane recepten en ook gewone Nederlandse pot, ge-√ľpgrade met ontstekingmodulerende kruiden. Makkelijk, snel te bereiden met ingredi√ęnten uit de supermarkt (zie de voedingsvlogs).

Supplementen & overgewicht

Een gezond darmevenwicht blijkt van groot belang bij overgewicht. Het is wetenschappelijk bewezen dat verbetering van de darmgezondheid door supplementen met probiotica (positieve micro-organismen) het metabolisme direct verbetert waardoor mensen sneller afvallen en (de kans op) chronische ziekten afneemt.
Door zowel probiotica capsules te gebruiken als probiotische producten, (gefermenteerde producten zoals kefir en zuurkool) verhoog je de hoeveelheid en diversiteit van de positieve darmbacteri√ęn. Dit werkt positief op je gezondheid, energieproductie, immuunsysteem, herstelsysteem, hersenfunctie, spierwerking en‚Ķ vermoeidheid. Daarnaast heb je (tijdelijk) meer vitamines nodig. In het programma bespreken we hoe je de supplementen effectief en veilig gebruikt.

Educatie

Goede uitleg helpt je jezelf begrijpen

‚ÄėIk ben de controle kwijt over mijn eigen lijf en leven‚Äô‚Ä®
Dat is een veel gehoord probleem. De medische wereld heeft het druk en er is tijd te kort voor goede uitleg. Maar ook door mentale vermoeidheid is het vaak moeilijk om alle informatie die je krijgt te begrijpen en onthouden. Bij BigFit vindt je educatieve video’s over het leefstijl, voedin en bewegen. Deze kun je op je eigen tijd en tempo bekijken en zo vaak als je maar wilt. Is dat niet handig? Het is aangetoond dat een beweegprogramma bij overgewicht gecombineerd met goede educatie effectiever is dan alleen bewegen.

Wat zijn jouw obstakels om te starten?

Te weinig tijd, weinig geld, weinig energie, gewrichtsklachten of een chronische aandoening? In de educatievideo’s bepreken we al deze onderwerpen. Je ziet hoe deelnemers met vergelijkbare obstakels deze overwinnen én hun doelen bereiken. Naast BigFit krijg je toegang tot alle beschikbare programma’s om andere aandoeningen aan te kunnen pakken. Werken met BAM aan je gezondheid en overgewicht is makkelijk, betaalbaar en je doet het op jouw tempo.

Bewegen

Fitnesstraining: vetverbranding of krachttraining?

Fitnesstraining: vetverbranding of krachttraining?
De meest gemaakte denkfout is dat je moet wandelen, fietsen of cardiotraining moet doen voor vetverbranding. Hierdoor raak je soms wat kilo’s kwijt maar breek je spiermassa af. Daarom werken we eerst aan de spieropbouw met goede voeding en vooral krachttraining. Belangrijk is een goede opbouw en goede uitvoering van technieken. Daar besteden we aandacht aan bij BAM.
Het BigFit programma is opgebouwd uit 3 fasen:‚Ä®

 • Fase 1: De afremfase fase: Minder aankomen, je lichaam goed voeden en begrijpen, starten met kort sporten en rustige oefeningen.
 • Fase 2.¬†De stabilisatiefase: Stabiliteit in je mindset en gewicht, krachtfase, met meer aandacht voor spiertraining en opbouw spiermassa.‚Ä®
 • Fase 3.¬†De omkeerfase: Conditionele fase, met meer aandacht voor conditie en langer sporten.‚Ä®

Let wel: dagelijks wandelen kan ontspannend werken maar is onvoldoende om je stofwisseling en spieropbouw te bevorderen. Veel mensen raken hierdoor juist verder van huis.

De cursus bestaat uit de volgende educatielessen:

1: Starten met BigFit

Les 1. Starten met BigFit deel 1
Les 2. Gezonde darmen, gezond gewicht
Les 3. Gezonde leefstijl, gezond gewicht
Les 4. Waarom ben ik anders?
Les 5. Evaluatie

2: Bewegen als Medicijn

Les 6. Verantwoord bewegen
Les 7. De kracht van spieren
Les 8. Cardio training
Les 9. Body Positivity
Les 10. Evaluatie

3: Voeding Als Medicijn

11. Gezonde voeding: de juiste hoeveelheden
12. Gezonde voeding: de juiste combinaties
13. Gezonde voeding: de juiste timing
14.. Gezonde snacks & tussendoortjes
15. Evaluatie

4: Leefstijl Als Medicijn

Les 16. Overgewicht en chronische ziekten
Les 17. Stress maakt dik
Les 18. Ontspannen kun je leren
Les 19. Slaap je slank & fit 
Les 20. Evaluatie

5: Leefomgeving Als Medicijn

Les 21. Eetstoornissen, wanneer is eten & afvallen ongezond?
Les 22. Gezond leven in een veilige omgeving
Les 23. Hoe verder na de cursus?
Les 24. Eindevaluatie

In het BigFit Cursusboek vind je deze lessen terug en in het online programma vindt je video’s van de educatie lessen waarin onze professionals deze onderwerpen in live groepen behandelen en ingaan op vragen van de deelnemers.

Een kijkje achter de schermen bij BigFit

 

 

BigFit is het programma gericht op het verkrijgen én behouden van een gezond lichaamsgewicht. Dit kan zelfstandig of onder begeleiding individueel of in groepsverband.

BigFit online programma is een 24-weekse programma:

 • 60¬†video‚Äôs: waaronder educatielessen, voedingsvlogs, fitnessvideo‚Äôs.
 • Uitleg en meer info over de onderwerpen.
  Bij het totaalprogramma horen de volgende boeken*:
 • Het BigFit Cursusboek met informatie, naslagwerk en oefeningen.
 • Het BigFit Voedingsboek met gezonde recepten
 • Het BigFit Werkboek met fitness schema‚Äôs en activiteitenlogboek.

* apart aan te schaffen. Bestel hier:

https://fysiophysics.nl/shop/boeken/bigfit-boekenpakket/

START VANDAAG ‚Üí

BewegenAlsMedicijn BV

KvK: 88208745
BTW: NL864538960B01
Bank: NL09RABO 0320 2768 21

Kantooradres (geen bezoekadres)
BewegenAlsMedicijn BV, Linnaeusweg 31, 3401 MS IJsselstein

Het platform voor gezond leven & preventie

Gezond bewegen, gezonde voeding en een gezonde leefstijl